trešdiena, 2019. gada 10. aprīlis

Un vēl dažas

no vietām, kas Juglā ir apskates vērtas, ja vien jūs interesē vēstures liecības (kaut nedaudz...:) ):
daļa Strazdumuižas parka stādījumu tagad atrodas aiz Neredzīgo sociālās aprūpes centra žoga.  Piem., iepretī ieejai atrodas bijusī Reinholda Ludviga Pīlava villa, kurā kopš 1884.g. mājvietu radis Neredzīgo institūts:
Blakus tam ir viena no senākām ēkām-1805.g. būvētais Dārznieka namiņš:
Turpat netālu ir piemineklis neredzīgo rakstības izgudrotājam Luijam Brailam:

Reizēm saprast pie kādas ēkas īsti atrodies, ir ļoti grūti. Nebūtu taču tik sarežģīti un dārgi pielikt pie ēkām vienkāršas plāksnes ar īsu paskaidrojumu ...??
Parkā daudz interesantu un  iespaidīga vecuma koku (arī ofociāli dižkoki) , šķiet, ka dažiem nav atlicis ilgs mūžs:














Vēl ir vērts aplūkot Strazdumuižas veco kungu namu (šodien aplūkojamo ēku cēlis fon Budbergs 1770.g.):
Tam blakus reiz bija skaista estrāde, kur 1880.g. par godu Eduarda Pīlava 50.dzimšanas dienai pret Juglas ezeru izbūvēta terase ar jauku skatu uz ezeru, Brīvdabas muzeju un Berģiem.
No terases skaistās apmales  gan var aplūkot tikai  fragmentus, bet tie kļuva par iemeslu, lai noskaidrotu, vai tad tiešām toreiz jau ražoja cementu. Jā! Ražoja.
No svētku vietas saglabājušies un atjaunoti vien soli, pati estrādīte esot nodegusi... nav jau brīnums   Bet koncerti te notikuši vēl salīdzinoši nesen.
 Strazdumuižas nosaukumam interesanta vēsture. Muiža 1.x minēta 1528.g., kad to ieguva Rīgas patricietis A.Toravests.No dzimtas vārda izveidojies vāciskais Trasten,kas latviskots par Strazdumuižas nosaukumu.
Varētu vēl laikam daudz rakstīt par manu dzimto vietu, bet diezgan labi viss pateikts šai ceļvedī, ja nu kādam radusies interese:

4 komentāri:

  1. Vajadzēs obligāti apmeklēt šis vietas!

    AtbildētDzēst
  2. BUSINESS LOAN PERSONAL LOAN HERE APPLY NOW WhatsApp +918929509036 financialserviceoffer876@gmail.com Dr. James Eric

    AtbildētDzēst