ceturtdiena, 2019. gada 4. aprīlis

Par savējiem domājot...

nolēmu, ka ir pēdējais laiks ķerties pie dzimtas radu rakstiem. Lai būtu, ko atstāt bērniem un mazbērniem. Izrādās, ka šī lieta tā "ievelk"-pavelc aiz viena pavediena un parādās daudz citu interesantu faktu...Par rokdarbiem esmu gandrīz aizmirsusi
Nolēmu neveidot elektronisko versiju dzimtas kokam, bet uzlikt uz papīra datus, kas man jau bija (ar dažu čaklu cilvēku palīdzību savākti). Pagaidām tas ir tikai melnraksts, protams...
Mona domā, ka viņa man palīdz:


Juglā dzīvoju jau 3. reizi. Citādi kā par Likteni to laikam nenosauksi. Kad piedzimu, mans tēvs paralēli matemātikas studijām  strādāja Neredzīgo vidusskolā, nepilnus 3 gadus. Toreiz tā bija ļoti maza skoliņa- 1950. gadā to absolvēja 5 ! skolnieki. Vēlāk 1958.-59. gadā skolai uzcēla jaunu skaistu trīsstāvu  ēku-  Strazdumuižas internātskolu:
Jāsaka, ka man veicas ar atsaucīgiem cilvēkiem. Sekretāre sameklēja tēva personīgo lietu arhīvā, un tur atradu arī savas   pirmās dzīves vietas adresi- Juglas iela 16a. Pēc kartes tai vietā ir bijusi Krēgermuiža. Šo nosaukumu arī atceros no savas bērnības vai jaunības vecākus pieminam. Kad sāku dabā meklēt, radās kaut kāda mistiska sajūta- Krēgermuiža ir nodegusi pirms 10 gadiem , bet tai vietā (nu tā  sanāk pēc visām kartēm) nav iespējams pat atrast , kur varētu būt bijusi 2stāvu māja.. Tur ir tik daudz lielu koku, kas nudien nevar izaugt 10 gadu laikā.


Turpināšu meklēt :)
Tālāk sākām abi ar draugu tuvāk iepazīties ar Juglas interesanto vēsturi. Ļoti skumji domāt par to, cik interesants un tūristiem pievilcīgs rajons šeit varētu būt, ja vien tik daudz kas nebūtu aizlaists postā , nodedzināts... Reizēm šķiet, ka mēs esam dedzinātāju tauta- nepietiek ar kūlas ugunsgrēkiem, dedzinām uz fikso arī vecās koka mājas, varbūt lai kāds vēlāk varētu lēti nopirkt?
Viena no sakoptām vietām ir Zēlustes muiža, kuru nopircis miljonārs un skaisti atjaunojis. Protams, atkal bēdīgi, ka parastai publikai tur ieeja liegta, lai gan pērkot esot bijusi cita runa.. Nu kā jau pie mums ierasts...Vienu labu darbu gan var paslavēt- ir iznākusi ļoti vērtīga un skaista grāmata par Zēlustes muižas vēsturi un šodienu ar lieliskām ilustrācijām.

Strazdumuižas vecajā kungu mājā




ilgus gadus bija Neredzīgo biedrības bibliotēka, kas nu pārcēlusies turpat netālu uz Strazdumuižas ielu 80. (Vecā māja pagaidām stāv tukša. Ko šoreiz izlems Rīgas domnieki- kam pārdot??)Bibliotēkā man arī laipni atļāva ieskatīties viņu savāktajos materiālos par Juglas vēsturi. Un tā tapa mūsu nākamie maršruti, par kuriem turpināšu drīzumā.

4 komentāri:

  1. Irēnīt, cik jauks un apjomīgs darbiņš aizsākts! Lai izdodas noskaidrot visas interesantās un vērtīgās lietas!

    AtbildētDzēst
  2. Sen nebija sanācis lasīt, ko raksta blogos un tad nu "atmuguriski" ieskatījos atsevišķos ierakstos.
    Kā man patīk raksti par atmiņām, senām ēkām, meklējumiem, atradumiem!
    Dzimtas koku virtuāli "zīmēju" jau daudzus gadus, bet tieši pagājušajā vasarā viss strauji pavizrījās uz priekšu, jo pievienojos "Facebook" grupai "Dzimtas detektīvs" - ja vēl tur neesiet, tad silti iesaku. Viņi ir dalījušies ar daudzām adresēm. Tā es atradu skenētas senču pases, dzīvesvietu adreses u. tml. Lai izdodas!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies , Sigita! Šobrīd tieši eju uz no Dzimtas detektīva nodarbībām LNB, ko vada Linda L. Vispār šie pētījumi liek paskatīties uz daudzām lietām pavisam citādi, ieraudzīt sevī un citos kaut ko no saviem senčiem...No kuras puses ir Jūsējie?

      Dzēst